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Recette Pimp #3 - Milky Stout de Alex (D'Argembeau)

  • Style : Stout Américaine
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 23.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 75%
  • Efficacité de la brasserie : 73.6%
  • Ratio IBU/DI : 1.37
  • Coût total : -

cacao torréfié au four 15/20 min à 120° et ajouté en sortie de 1ère ferment.; laissé 1 semaine

4 x 75 cl
16 x 50 cl
29 x 33 cl
1 x 75 cl cassée et jetée

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
5.5 kg Pale Ale (Crisp) Crisp Grains - 5 EBC 79.9 % -
Base malt for all English beer styles
400 g Munich I (Weyermann) Weyermann Grains - 13 EBC 5.8 % -
Light Munich malt. May be used as a base for many German beer styles. Fest beers, bocks, ales. Enhances malty flavour and aroma
340 g Carafa Special II (Weyermann) Weyermann Grains - 817 EBC 4.9 % -
De-husked chocolate malt for a smoother flavor. Adds body, color, aroma. Dark beers, Alts, Bockbiers
320 g Chocolate Malt (Bairds) Bairds Grains - 985 EBC 4.7 % -
Chocolate malt is used in the production of Porters and sweet Stouts. Chocolate malt has a rich chocolate and coffee flavour and aroma with a light astringency. A great deal of care is needed in the use of this material because of its intense colour and flavour. Manufacture is similar to Amber malt but higher final temperatures are used. Flavour again is due to pyrazines and pyrroles.
170 g Pale Chocolate Malt Grains - 524 EBC 2.5 % -
150 g Milk Sugar (Lactose) Sucre - 0 EBC 2.2 % -
Not fermentable, so it adds lasting sweetness. Lactose can be added to lend sweetness to Sweet Stouts and Porters.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
30 g Warrior Pellets 15.0 % Ébullition 60 minutes 48.6 -
Houblon à fort taux d'alpha des ranches de Yakima Chiefs. Aussi appelé YCR-5. Arômes doux et faible teneur en cohumulone - principalement amérisant.Utilisation : Ales, stoutsArôme : neutre, propre et douxRemplaçants : Nugget, Columbus, Magnum
15 g Phoenix Pellets 11.9 % Ébullition 60 minutes 19.3 -
Semences dérivées du Wye Yoeman.Utilisation : AlesArôme : Similaire au Wye ChallengerRemplaçants : Challenger, East Kent Golding, Northdown
10 g Phoenix Pellets 11.9 % Ébullition 40 minutes 10.8 -
Semences dérivées du Wye Yoeman.Utilisation : AlesArôme : Similaire au Wye ChallengerRemplaçants : Challenger, East Kent Golding, Northdown
30 g Phoenix Pellets 11.0 % Ébullition 15 minutes 15.9 -
Semences dérivées du Wye Yoeman.Utilisation : AlesArôme : Similaire au Wye ChallengerRemplaçants : Challenger, East Kent Golding, Northdown

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
6.632 g Calcium Chloride Empâtage 60 minutes -
Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.
4.341 g Salt Empâtage 60 minutes -
Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.
0.63 g Epsom Salt (MgSO4) Empâtage 60 minutes -
Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.
5.658 g Calcium Chloride Ébullition 60 minutes -
Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.
3.703 g Salt Ébullition 60 minutes -
Table Salt (NaCl) may be used as a water mineral to adjust brewing water for mashing.
0.538 g Epsom Salt (MgSO4) Ébullition 60 minutes -
Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.
500 ml Whirlfloc Tablet Ébullition 15 minutes -
Aids in clearing yeast and chill haze. Easy to use tablet form.
100 g Cacao Nibs Secondaire 3 jours -
Particularly well-suited for darker styles such as brown ales, porters and stouts, we recommend 2-4oz per 5 gallon batch. Nibs can be added during secondary fermentation for smooth, rich chocolate notes or at the end of the boil to extract a bittersweet bite.

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
50.3 ml US-05 Safale American DCL/Fermentis Sèche -
American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 16.8 L d'eau à 73.2°C
  •  
    Palier Mash In à 66°C pendant 60 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 19.6 L d'eau à 75.6°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.4
pH : ________

Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Ébullition

Volume d'ébullition : 30.3 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.054
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 30 g de Warrior, 15 g de Phoenix, 5.658 g de Calcium Chloride, 3.703 g de Salt, 0.538 g de Epsom Salt (MgSO4)
  •  
    Minuteur 20 minutes
  •  
    Ajouter les : 10 g de Phoenix
  •  
    Minuteur 25 minutes
  •  
    Ajouter les : 30 g de Phoenix, 500 ml de Whirlfloc Tablet
  •  
    Minuteur 15 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 4 jours à environ 19.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Secondaire : 10 jours à environ 19.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.0 volumes

DI est. : 1.069
DF est. : 1.015
Alcool est. : 7.1 % alc./vol.
EBC : 83
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 94