Configuration :

Recette Kolsch (SMCB 2023)

  • Style : Kölsch
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 20.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 65%
  • Efficacité de la brasserie : 63%
  • Ratio IBU/DI : 0.53
  • Coût total : -

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
4.5 kg Pilsner (Weyermann) Weyermann Grains Empâtage 3 EBC 96.8 % -
Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt.
150 g Acid Malt Grains Empâtage 6 EBC 3.2 % -
Acid malt contains acids from natural lactic acids. Used by German brewers to adjust malt PH without chemicals to adhere to German purity laws. Also enhances the head retention.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
15 g Hallertau Blanc Pellets 10.8 % Ébullition 60 minutes 23 -
Floral and fruity with passion fruit, grapefruit, pineapple, grape and lemongrass overtones. One of several new German varieties with bold flavor profiles, perfect for American-style Ales.Used for: American style aleSubstitutions: N/AStorage Unknown
15 g Hallertau Blanc Pellets 10.8 % Hors flamme 15 minutes / 75°C 1.6 -
Floral and fruity with passion fruit, grapefruit, pineapple, grape and lemongrass overtones. One of several new German varieties with bold flavor profiles, perfect for American-style Ales.Used for: American style aleSubstitutions: N/AStorage Unknown

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
5 g Irish Moss Ébullition 10 minutes -
Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity.

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
1 paquets WLP029 German Ale/Kolsch White Labs Liquide -
Great for light beers. Accentuates hop flavors. Slight sulfer flavor will fade with age and leave a clean, lager like ale.

Eau - Profil cible

Ca2+ Mg2+ Na+ SO42- Cl- HCO3-
41.6 9.3 58.6 39.7 95.7 126.9

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 11.6 L d'eau à 73.2°C
  •  
    Palier Mash In à 66°C pendant 60 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 18.2 L d'eau à 75.6°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.4
pH : ________

Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Ébullition

Volume d'ébullition : 25.6 L
Temps d'ébullition : 75 minutes
Densité avant ébullition : 1.037
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Minuteur 15 minutes
  •  
    Ajouter les : 15 g de Hallertau Blanc
  •  
    Minuteur 50 minutes
  •  
    Ajouter les : 5 g de Irish Moss
  •  
    Minuteur 10 minutes
  •  
    Éteindre la source de chaleur
  •  
    Ajouter les : 15 g de Hallertau Blanc
  •  
    Minuteur 15 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.3 volumes

DI est. : 1.046
DF est. : 1.011
Alcool est. : 4.6 % alc./vol.
EBC : 6
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 24