Configuration :

Recette White IPA

  • Style : IPA Belge
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 24.5 L
  • Efficacité d'empâtage : 72%
  • Efficacité de la brasserie : 69.9%
  • Ratio IBU/DI : 0.89
  • Coût total : -

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
3 kg Viking Pilsner Malt Brouwland Grains Empâtage 1 EBC 46.5 % -
2.5 kg Viking Froment/Blé Grains Empâtage 2 EBC 38.8 % -
500 g Oats, Flaked Grains Empâtage 1 EBC 7.8 % -
Adds body, mouth feel and head retention to the beerUsed in oatmeal stouts and portersAdds substantial protein haze to light beersProtein rest recommended unless flakes are pregelatinized
250 g Cara-Pils/Dextrine Grains Empâtage 2 EBC 3.9 % -
Significantly increases foam/head retention and body of the beer.Also sold under the names "Dextrine" and "Cara-Foam"
200 g Caramunich Type 2 Weyermann Grains Empâtage 60 EBC 3.1 % -

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
37 g Citra Pellets 12.8 % Ébullition 60 minutes 50.8 -
Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutes: Unknown
70 g Wai-iti Pellets 3.4 % Ébullition 0 minutes 0 -
Strong citrus character of lime zest with fresh peaches and apricot. Used in both ales and lagers. Good for late additions and dry hopping.Used for: Ale, Pale Ale, IPA.Substitutions: N/A

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
1.595 ml Irish Moss Ébullition 15 minutes -
Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity.
70 g Coques de riz Ébullition 0 minutes -

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
50.275 ml US-05 Safale American DCL/Fermentis Sèche -
American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 16.1 L d'eau à 74.4°C
  •  
    Palier Mash In à 67°C pendant 60 minutes
  •  
    Faire chauffer 9.4 L d'eau à 100.0°C
  •  
    Palier Mash Step à 78°C pendant 15 minutes avec montée en température par infusion.
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 10.6 L d'eau à 75.6°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.4
pH : ________

Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Ébullition

Volume d'ébullition : 30.3 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.047
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 37 g de Citra
  •  
    Minuteur 45 minutes
  •  
    Ajouter les : 1.595 ml de Irish Moss
  •  
    Minuteur 15 minutes
  •  
    Ajouter les : 70 g de Wai-iti, 70 g de Coques de riz
  •  
    Minuteur 0 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.3 volumes

DI est. : 1.057
DF est. : 1.013
Alcool est. : 5.8 % alc./vol.
EBC : 7
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 50