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Recette Irish extra stout - 2023

  • Style : Extra Stout Irlandaise
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 26.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 72%
  • Efficacité de la brasserie : 70.7%
  • Ratio IBU/DI : 0.60
  • Coût total : -

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
4 kg Pale Malt, Maris Otter Maris Otter Grains Empâtage 3 EBC 54.8 % -
Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.
1 kg Oats, Flaked Grains Empâtage 1 EBC 13.7 % -
Adds body, mouth feel and head retention to the beerUsed in oatmeal stouts and portersAdds substantial protein haze to light beersProtein rest recommended unless flakes are pregelatinized
1 kg Oats, Malted Grains Empâtage 1 EBC 13.7 % -
Malted oats. Adds body, mouth feel and head retention to the beer Creates chill haze in lighter beers, so is primarily used in dark ones.
550 g Roast Barley (Crisp) Crisp Grains Empâtage 697 EBC 7.5 % -
Provides characteristic sharp, bitter flavour to Stouts and some Porters
450 g Carabohemian Grains Empâtage 101 EBC 6.2 % -
Adds body, color and improves head retention.Also called "Crystal" malt. Very Dark
300 g Biscuit Malt Grains Empâtage 23 EBC 4.1 % -
Use for English ales, brown ales and porters.Adds a biscuit like flavor and aroma.Can be used as a substitute for toasted malt.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
30 g Magnum Pellets 12.0 % Ébullition 60 minutes 36.5 -
High-alpha hop with clean, neutral bitterness. Can be used in almost any recipe.Used for: Ale, Lager, Stout, hefeweizen, IPA, BitterAroma: No distinctive aroma characteristicsSubstitutions: German Magnum, CTZ, NuggetStorage: Excellent/Very good (80%-85% AA after 6 months at 20 C)10-14% AA / 4.5-7% Beta

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
1 paquets WLP004 Irish Ale Yeast White Labs Liquide -
Excellent for Irish Stouts. Produces slight hint of diacetyl balanced by a light fruitiness and a slightly dry crispness.

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 18.3 L d'eau à 74.4°C
  •  
    Palier Mash In à 67°C pendant 75 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 25.1 L d'eau à 75.6°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.4
pH : ________

Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Ébullition

Volume d'ébullition : 36.8 L
Temps d'ébullition : 75 minutes
Densité avant ébullition : 1.044
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Minuteur 15 minutes
  •  
    Ajouter les : 30 g de Magnum
  •  
    Minuteur 60 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.3 volumes

DI est. : 1.061
DF est. : 1.017
Alcool est. : 5.8 % alc./vol.
EBC : 56
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 36