Configuration :

Recette Islay Porter

  • Style : Porter Anglaise
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 27.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 75%
  • Efficacité de la brasserie : 74.2%
  • Ratio IBU/DI : 0.79
  • Coût total : -

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
6.75 kg Pale Malt Propino Muntons Grains - 4 EBC 82.2 % -
875 g Brewferm Chocolate Brewferm Grains - 900 EBC 10.7 % -
250 g Special B Malt Grains - 300 EBC 3 % -
Extreme caramel aroma and flavored malt. Used in dark Belgian Abbey and Trappist ales. Unique flavor and aroma.
185 g Cara-120 Grains - 120 EBC 2.3 % -
150 g Peat Smoked Malt Grains - 5 EBC 1.8 % -
Robust smoky malt that provides a smoky flavor. Used in scottish ales and wee heavy ales.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
58 g Northern Brewer Pellets 7.1 % Ébullition 90 minutes 39.1 -
Also called Hallertauer Northern BrewersUsed for: Bittering and finishing both ales and lagers of all kindsAroma: Fine, dry, clean bittering hop. Unique flavor.Substitutes: Hallertauer Mittelfrueh, HallertauerExamples: Anchor Steam, Old Peculiar,
10 g Northern Brewer Pellets 10.1 % Ébullition 90 minutes 9.6 -
Also called Hallertauer Northern BrewersUsed for: Bittering and finishing both ales and lagers of all kindsAroma: Fine, dry, clean bittering hop. Unique flavor.Substitutes: Hallertauer Mittelfrueh, HallertauerExamples: Anchor Steam, Old Peculiar,
20 g Mt. Hood Pellets 6.0 % Ébullition 15 minutes 4.9 -
Used for: European Lagers, finishingAroma: Mild with a clean aroma, neutral flavor. Somewhat pungent.Substitutes: Hallertauer, Liberty, Crystal

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
24 ml S-04 SafAle English Ale DCL/Fermentis Sèche -
Fast starting, fast fermenting yeast. Quick attenuation helps to produce a clean, crisp, clear ale. Can be used in a wide range of ales.

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 20.5 L d'eau à 75.5°C
  •  
    Palier Saccharification à 68°C pendant 70 minutes
  •  
    Palier Mash Out à 78°C pendant 10 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 19.5 L d'eau à 80.0°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.2
pH : ________

Ébullition

Volume d'ébullition : 32.6 L
Temps d'ébullition : 90 minutes
Densité avant ébullition : 1.057
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 58 g de Northern Brewer, 10 g de Northern Brewer
  •  
    Minuteur 75 minutes
  •  
    Ajouter les : 20 g de Mt. Hood
  •  
    Minuteur 15 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.3 volumes

DI est. : 1.068
DF est. : 1.020
Alcool est. : 6.3 % alc./vol.
EBC : 88
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 53