Configuration :

Recette Wit IPA Session (Kapu Makika)

  • Style : Blanche Belge (Witbier)
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 20.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 72%
  • Efficacité de la brasserie : 70%
  • Ratio IBU/DI : 0.75
  • Coût total : -

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
1.5 kg Pale Malt, 2 row (Gambrinus) Gambrinus Grains - 2 EBC 43.5 % -
Gambrinus brewers pale malt, suitable for use as a base for many beers.
1 kg Wheat Malt (Gambrinus) Gambrunus Grains - 2 EBC 29 % -
Processed from the finest Canadian wheat available, this wheat malt may be used in wheat beers of all types.
500 g Wheat - Soft Red, Flaked (Briess) Briess Grains - 1 EBC 14.5 % -
Use up to 40% as a cereal adjunct in the total gristUse in the production of Belgian Wit BeersUse 0.5-1.0% to a standard brew to increase foam stability.
450 g Carafoam (Weyermann) Weyermann Grains - 2 EBC 13 % -
Carafoam (also called Carapils) adds body and head retention without substantially altering flavor. Up to 10% for light beers, 40% for mashed beers

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
7 g Dr. Rudi Pellets 11.0 % Ébullition 60 minutes 11.8 -
A dual purpose / bittering hop with classic resinous pine and lifted citrus characters.Used for: AlesSubstitutions: N/A
14 g Dr. Rudi Pellets 11.0 % Ébullition 10 minutes 8 -
A dual purpose / bittering hop with classic resinous pine and lifted citrus characters.Used for: AlesSubstitutions: N/A
28 g Dr. Rudi Pellets 11.0 % Ébullition 5 minutes 8.8 -
A dual purpose / bittering hop with classic resinous pine and lifted citrus characters.Used for: AlesSubstitutions: N/A

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
1 unités Whirlfloc Tablet Ébullition 15 minutes -
Aids in clearing yeast and chill haze. Easy to use tablet form.
4.929 ml Irish Moss Ébullition 10 minutes -
Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity.
28 g Lemon Grass Ébullition 5 minutes -
Good for use in wheat beers

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
0 ml OYL-200 Tropical IPA Omega Liquide -
A unique strain formerly classified as Brettanomyces but since found to be Saccharomyces. Produces a beer with tropical fruit characteristics of mango and pineapple. Can also be used to produce effervescence when bottle-conditioning.

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 8.6 L d'eau à 74.4°C
  •  
    Palier Mash In à 67°C pendant 60 minutes
  •  
    Palier Sparge à 75°C pendant 10 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 21.7 L d'eau à 75.6°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.4
pH : ________

Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Ébullition

Volume d'ébullition : 26.7 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.029
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 7 g de Dr. Rudi
  •  
    Minuteur 45 minutes
  •  
    Ajouter les : 1 unités de Whirlfloc Tablet
  •  
    Minuteur 5 minutes
  •  
    Ajouter les : 14 g de Dr. Rudi, 4.929 ml de Irish Moss
  •  
    Minuteur 5 minutes
  •  
    Ajouter les : 28 g de Dr. Rudi, 28 g de Lemon Grass
  •  
    Minuteur 5 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 14 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.3 volumes

DI est. : 1.038
DF est. : 1.005
Alcool est. : 4.3 % alc./vol.
EBC : 4
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 28