Configuration :

Recette NEIPA 30L

  • Style : IPA Belge
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 30.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 72%
  • Efficacité de la brasserie : 70.9%
  • Ratio IBU/DI : 0.40
  • Coût total : -

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
8.42 kg Pale Malt (Weyermann) Weyermann Grains - 6 EBC 90.9 % -
842 g Oats, Flaked Grains - 1 EBC 9.1 % -

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
25.1 g Citra Pellets 12.0 % Ébullition 45 minutes 21.4 -
Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutes: Unknown
13.9 g Magnum Pellets 12.0 % Ébullition 15 minutes 6.1 -
High-alpha hop with clean, neutral bitterness. Can be used in almost any recipe.Used for: Ale, Lager, Stout, hefeweizen, IPA, BitterAroma: No distinctive aroma characteristicsSubstitutions: German Magnum, CTZ, NuggetStorage: Excellent/Very good (80%-85% AA after 6 months at 20 C)10-14% AA / 4.5-7% Beta

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
10 g Lactic Acid Empâtage 10 minutes -
Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.
7.925 g Calcium Chloride Empâtage 10 minutes -
Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.
15 g Irish Moss Ébullition 10 minutes -
Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity.
1000 g Lemon Peel Secondaire 4 jours -
Dried lemon peel. To use either add last 5-10 min of the boil or alternatly make a tea with it and add tea to taste.

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
22 g BRY-97 American West Coast Ale Lallemand/Danstar Sèche -
BRY-97 is suitable for primary fermentation for beers up to 12% ABV. The yeastwould require extra nutrition above that level of alcohol such as an addition of1g/hL of Servomyces. Slightly estery, almost neutral.

Eau - Profil cible

Ca2+ Mg2+ Na+ SO42- Cl- HCO3-
88.6 3.1 4.7 3.9 5.8

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 23.2 L d'eau à 73.2°C
  •  
    Palier Mash In à 66°C pendant 60 minutes
  •  
    Palier mash out à 75°C pendant 10 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 21.5 L d'eau à 75.6°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.4
pH : ________

Vérifier PH Après empâtage. Tester iode empâtage 36L avant ebu pour compenser l’évaporation

Ébullition

Volume d'ébullition : 36.4 L
Temps d'ébullition : 65 minutes
Densité avant ébullition : 1.058
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Minuteur 20 minutes
  •  
    Ajouter les : 25.1 g de Citra
  •  
    Minuteur 30 minutes
  •  
    Ajouter les : 13.9 g de Magnum
  •  
    Minuteur 5 minutes
  •  
    Ajouter les : 15 g de Irish Moss
  •  
    Minuteur 10 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Secondaire : 15 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 15 jours à environ 18.3°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.3 volumes

DI est. : 1.069
DF est. : 1.015
Alcool est. : 7.1 % alc./vol.
EBC : 11
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 27