Configuration :

Recette Bière du calendrier - Jour 7

  • Style : Expérimentale
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Mixte
  • Volume : 25.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 74%
  • Efficacité de la brasserie : 72.8%
  • Ratio IBU/DI : 0.35
  • Coût total : -

DF mesurée = 1.010

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
5.5 kg Pale Malt (2 Row) Bel Grains - 5 EBC 71.2 % -
Base malt for all beer stylesHigher potential yield than US, English equivalent pale ale malts
1.572 kg Wheat Malt, Bel Grains - 3 EBC 20.3 % -
Malted wheat for use in Wheat beers
655 g Caraaroma Wyermann Grains - 256 EBC 8.5 % -
Very dark crystal malt - similar to a crystal 120 or Caramunich 120 malt. Adds strong caramel flavor, red color, and malty aroma.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
18.5 g Centennial Pellets 10.0 % Ébullition 60 minutes 17.6 -
Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and WheatsAroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavorSubstitutes: Galena, Eroica, Nugget, BullionExamples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot
9.3 g Centennial Pellets 10.0 % Ébullition 30 minutes 6.5 -
Used for: General purpose bittering, aroma in American ales and WheatsAroma: Floral, citrus aroma, spicy, clean bittering flavorSubstitutes: Galena, Eroica, Nugget, BullionExamples: Sierra Nevada Celebration Ale, Sierra Nevada Bigfoot
37.1 g Tettnang (Tettnang Tettnager) Pellets 4.0 % Hors flamme 30 minutes / 50°C 0.2 -
One of the four noble hops along with Saaz, Spalt, and Hallertau Mittelfrueh, a group of mainland European hops that are prized for their similar, delicate flavor and aroma profile.Used for: German ales, lagers, wheatAroma: Noble, Mild and pleasant with balanced earthy, herbal and floral aroma impressionsSubstitutes: Saaz, Spalt, Hallertau MittelfruehStorage: Poor2.5-6% AA / 3-5% Beta

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
11 g - Belle Saison Lallemand/Danstar Sèche -
Belle Saison produces esters and phenols, which results in beers with fruity, pepperyand spicy flavors and aromas. Belle Saison is suitable for primary fermentation for beers up to 14% ABV. The yeast would require extra nutrition above that level of alcohol such as an addition of 1g/hL of Servomyces.

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 19.3 L d'eau à 75.5°C
  •  
    Palier Mash In à 68°C pendant 45 minutes
  •  
    Faire chauffer 6.3 L d'eau à 100.0°C
  •  
    Palier Mash Out à 75°C pendant 10 minutes avec montée en température par infusion.
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 11.5 L d'eau à 75.6°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.4
pH : ________

Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Ébullition

Volume d'ébullition : 30.1 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.058
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 18.5 g de Centennial
  •  
    Minuteur 30 minutes
  •  
    Ajouter les : 9.3 g de Centennial
  •  
    Minuteur 30 minutes
  •  
    Éteindre la source de chaleur
  •  
    Ajouter les : 37.1 g de Tettnang (Tettnang Tettnager)
  •  
    Minuteur 30 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 15 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Secondaire : 15 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Tertiaire : 7 jours à environ 5.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 15 jours à environ 18.3°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 3.2 volumes

DI est. : 1.069
DF est. : 1.018
Alcool est. : 6.7 % alc./vol.
EBC : 33
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 24