Configuration :

Recette Bière Du Calendrier jour 18

  • Style : IPA Noire (Black IPA)
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 30.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 73%
  • Efficacité de la brasserie : 71.3%
  • Ratio IBU/DI : 1.30
  • Coût total : -

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
7.5 kg Pale Malt (2 Row) UK Grains - 3 EBC 92.6 % -
Base malt for all English beer stylesLower diastatic power than American 2 Row Pale Malt
300 g Carafa III Weyermann Grains - 525 EBC 3.7 % -
Dark color and aroma - used in some German beers
300 g Roasted Barley Grains - 1150 EBC 3.7 % -
Roasted at high temperature to create a burnt, grainy, coffee like flavor.Imparts a red to deep brown color to beer, and very strong roasted flavor.Use 2-4% in Brown ales to add a nutty flavor, or 3-10% in Porters and Stouts for coffee flavor.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
40 g Waimea Pellets 17.5 % Ébullition 30 minutes 45.9 -
A high alpha acid, dual purpose hop with lots of pine and citrus characters. Used for: IPASubstitutions: N/A
10 g Waimea Pellets 17.5 % Ébullition 15 minutes 7.2 -
A high alpha acid, dual purpose hop with lots of pine and citrus characters. Used for: IPASubstitutions: N/A
50 g Waimea Pellets 17.5 % Hors flamme 20 minutes 21 -
A high alpha acid, dual purpose hop with lots of pine and citrus characters. Used for: IPASubstitutions: N/A
100 g Waimea Pellets 17.5 % Houblonnage à cru 4 jours 0 -
A high alpha acid, dual purpose hop with lots of pine and citrus characters. Used for: IPASubstitutions: N/A
Houblonnage à cru : 3.33 g/l

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
7 g Irish Moss (Lichen carraghen) Ébullition 15 minutes -

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
11 g - Windsor Yeast Lallemand Sèche -
Clean, well balanced finish. Yeast produces an estery ale with a slighly fresh yeast flavor. Not as quick as the Nottingham. Some bannana aroma.

Eau - Profil cible

Ca2+ Mg2+ Na+ SO42- Cl- HCO3-
82.4 15.0 4.5 6.0 7.3 314.0

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 20.3 L d'eau à 73.2°C
  •  
    Palier Saccharification à 66°C pendant 50 minutes
  •  
    Palier Mash Out à 75°C pendant 10 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 26.7 L d'eau à 75.6°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible :
pH : ________

Ébullition

Volume d'ébullition : 39.7 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.044
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Minuteur 30 minutes
  •  
    Ajouter les : 40 g de Waimea
  •  
    Minuteur 15 minutes
  •  
    Ajouter les : 10 g de Waimea, 7 g de Irish Moss (Lichen carraghen)
  •  
    Minuteur 15 minutes
  •  
    Éteindre la source de chaleur
  •  
    Ajouter les : 50 g de Waimea
  •  
    Minuteur 20 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 14 jours à environ 19.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.5 volumes

DI est. : 1.057
DF est. : 1.013
Alcool est. : 5.8 % alc./vol.
EBC : 56
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 74