Configuration :

Recette hoppyxmas cascade

  • Style : Ale Ambrée Américaine
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 17.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 65%
  • Efficacité de la brasserie : 62.8%
  • Ratio IBU/DI : 0.69
  • Coût total : -

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
5 kg Pale Malt (Weyermann) Weyermann Grains - 6 EBC 93.5 % -
Pale base malt for all ales and lagers. Good general purpose malt.
250 g Carahell (Weyermann) Weyermann Grains - 25 EBC 4.7 % -
Light colored caramel malt. Adds body, color and aroma. Use up to 30% in low alcohol beers
100 g Caraaroma (Weyermann) Weyermann Grains - 90 EBC 1.9 % -
Very dark caramel malt with aromatic properties. Adds deep red color and aroma. Amber ales, dark lagers, bocks. Substitute for "Belgian Special B" or 120L caramel malts.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
6 g Cascade Pellets 5.5 % Ébullition 60 minutes 5.3 -
A hops with Northern Brewers HeritageUsed for: American ales and lagersAroma: Strong spicy, floral, grapefruit characterSubstitutes: CentennialExamples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
60 g Cascade Pellets 5.5 % Ébullition 30 minutes 37.7 -
A hops with Northern Brewers HeritageUsed for: American ales and lagersAroma: Strong spicy, floral, grapefruit characterSubstitutes: CentennialExamples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
100 g Cascade Pellets 5.5 % Ébullition 0 minutes 0 -
A hops with Northern Brewers HeritageUsed for: American ales and lagersAroma: Strong spicy, floral, grapefruit characterSubstitutes: CentennialExamples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
150 g Cascade Pellets 5.5 % Houblonnage à cru 4 jours 0 -
A hops with Northern Brewers HeritageUsed for: American ales and lagersAroma: Strong spicy, floral, grapefruit characterSubstitutes: CentennialExamples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
Houblonnage à cru : 8.82 g/l

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
50 ml US-05 Safale American DCL/Fermentis Sèche -
American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 13.4 L d'eau à 72.1°C
  •  
    Palier Saccharification à 65°C pendant 75 minutes
  •  
    Palier Mash Out à 75°C pendant 10 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 16.2 L d'eau à 75.6°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.2
pH : ________

Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a medium body beer profile.

Ébullition

Volume d'ébullition : 24.8 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.044
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 6 g de Cascade
  •  
    Minuteur 30 minutes
  •  
    Ajouter les : 60 g de Cascade
  •  
    Minuteur 30 minutes
  •  
    Ajouter les : 100 g de Cascade
  •  
    Minuteur 0 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.3 volumes

DI est. : 1.062
DF est. : 1.012
Alcool est. : 6.6 % alc./vol.
EBC : 15
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 43