Configuration :

Recette D - Smokette

  • Style : Fumée Classique
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Mixte
  • Volume : 18.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 67%
  • Efficacité de la brasserie : 65.2%
  • Ratio IBU/DI : 1.09
  • Coût total : -

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
4 kg Pale Malt (2 Row) Bel Grains - 5 EBC 78.9 % -
Base malt for all beer stylesHigher potential yield than US, English equivalent pale ale malts
700 g Smoked Malt Grains - 17 EBC 13.8 % -
Malt that has been smoked over an open fire.Creates a distinctive "smoked" flavor and aroma.Used primarily for German Rauchbier but can also be added to Brown Ales and Porters.
300 g Caramunich Malt Grains - 110 EBC 5.9 % -
Caramel, copper colored malt. Used in Belgian ales and German bocks.
70 g Carafa II Weyermann Grains - 811 EBC 1.4 % -
Used to intensify aroma and color in dark, Munich beers and stouts.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
18 g Chinook Pellets 13.0 % Ébullition 70 minutes 36.7 -
Strong versatile bittering hopUsed for: Ales, porters, stoutsAroma: Heavy and spicy aromaSubstitutes: Galena, Eroica, Nugget, BullionExamples: Sierra Nevada Stout, Sierra Nevada Celebration Ale
18 g Mt. Hood Pellets 6.0 % Ébullition 70 minutes 16.9 -
Used for: European Lagers, finishingAroma: Mild with a clean aroma, neutral flavor. Somewhat pungent.Substitutes: Hallertauer, Liberty, Crystal
18 g Mt. Hood Pellets 6.0 % Ébullition 15 minutes 7.4 -
Used for: European Lagers, finishingAroma: Mild with a clean aroma, neutral flavor. Somewhat pungent.Substitutes: Hallertauer, Liberty, Crystal
18 g Mt. Hood Pellets 6.0 % Ébullition 0 minutes 0 -
Used for: European Lagers, finishingAroma: Mild with a clean aroma, neutral flavor. Somewhat pungent.Substitutes: Hallertauer, Liberty, Crystal

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
4.929 ml Irish Moss Ébullition 65 minutes -
Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity.

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
24 ml S-33 SafBrew Ale DCL/Fermentis Sèche -
General purpose ale yeast, widely used. Very consistent, clean finish. High attenuation and good flavor profile.

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 12.7 L d'eau à 75.5°C
  •  
    Palier Saccharification à 68°C pendant 60 minutes
  •  
    Palier Mash Out à 75°C pendant 10 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 16 L d'eau à 75.6°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.2
pH : ________

Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a full body beer profile.

Ébullition

Volume d'ébullition : 24.1 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.043
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 18 g de Chinook, 18 g de Mt. Hood
  •  
    Minuteur 5 minutes
  •  
    Ajouter les : 4.929 ml de Irish Moss
  •  
    Minuteur 50 minutes
  •  
    Ajouter les : 18 g de Mt. Hood
  •  
    Minuteur 15 minutes
  •  
    Ajouter les : 18 g de Mt. Hood
  •  
    Minuteur 0 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 3.0 volumes

DI est. : 1.056
DF est. : 1.016
Alcool est. : 5.3 % alc./vol.
EBC : 29
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 61