Configuration :

Recette 2019-08 : Ho ho ho, MOTHERFUCKERS

  • Style : Brune Forte Belge
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 16.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 75%
  • Efficacité de la brasserie : 74.2%
  • Ratio IBU/DI : 0.35
  • Coût total : -

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
5.5 kg Pale Malt (2 Row) UK Grains Empâtage 5 EBC 84 % -
Base malt for all English beer stylesLower diastatic power than American 2 Row Pale Malt
354 g Biscuit Malt Grains Empâtage 45 EBC 5.4 % -
Use for English ales, brown ales and porters.Adds a biscuit like flavor and aroma.Can be used as a substitute for toasted malt.
300 g Wheat Malt, Bel Grains Empâtage 3 EBC 4.6 % -
Malted wheat for use in Wheat beers
250 g Candi Sugar, Dark Sucre Empâtage 425 EBC 3.8 % -
Crystalized Candi Sugar (Sucrose) used in many Belgian Tripels, Dubbels, and holiday ales. Adds head retention and sweet aroma to beer. Darker variants also add color.
144 g Wheat Malt, Dark Grains Empâtage 17 EBC 2.2 % -
Dark malted wheat base for use in dark wheat styles such as Dunkleweizen.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
25 g Northern Brewer Pellets 8.5 % Ébullition 80 minutes 28.1 -
Also called Hallertauer Northern BrewersUsed for: Bittering and finishing both ales and lagers of all kindsAroma: Fine, dry, clean bittering hop. Unique flavor.Substitutes: Hallertauer Mittelfrueh, HallertauerExamples: Anchor Steam, Old Peculiar,
20 g Tettnang (Tettnang Tettnager) Pellets 4.0 % Ébullition 15 minutes 4.4 -
One of the four noble hops along with Saaz, Spalt, and Hallertau Mittelfrueh, a group of mainland European hops that are prized for their similar, delicate flavor and aroma profile.Used for: German ales, lagers, wheatAroma: Noble, Mild and pleasant with balanced earthy, herbal and floral aroma impressionsSubstitutes: Saaz, Spalt, Hallertau MittelfruehStorage: Poor2.5-6% AA / 3-5% Beta

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
24 ml S-33 SafBrew Ale DCL/Fermentis Sèche -
General purpose ale yeast, widely used. Very consistent, clean finish. High attenuation and good flavor profile.
24 ml T-58 SafBrew Specialty Ale DCL/Fermentis Sèche -
Estery, somewhat spicy ale yeast. Solid yeast formation at end of fermentation. Widely used for bottle and cask conditioning.

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 15.7 L d'eau à 73.2°C
  •  
    Palier Mash In à 66°C pendant 60 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 9.3 L d'eau à 75.6°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.4
pH : ________

Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Ébullition

Volume d'ébullition : 19.3 L
Temps d'ébullition : 80 minutes
Densité avant ébullition : 1.079
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 25 g de Northern Brewer
  •  
    Minuteur 65 minutes
  •  
    Ajouter les : 20 g de Tettnang (Tettnang Tettnager)
  •  
    Minuteur 15 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.3 volumes

DI est. : 1.092
DF est. : 1.023
Alcool est. : 9.1 % alc./vol.
EBC : 37
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 32