Configuration :

Recette Guinness Extra Stout

  • Style : Stout Irlandaise
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 19.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 70%
  • Efficacité de la brasserie : 68%
  • Ratio IBU/DI : 1.21
  • Coût total : -

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
3.16 kg Pale Malt (2 Row) UK Grains Empâtage 5 EBC 79.8 % -
Base malt for all English beer stylesLower diastatic power than American 2 Row Pale Malt
400 g Barley, Flaked Grains Empâtage 3 EBC 10.1 % -
Adds significant body to Porters and Stouts. High haze producing protein prevents use in light beers.
400 g Roasted Barley Grains Empâtage 1300 EBC 10.1 % -
Roasted at high temperature to create a burnt, grainy, coffee like flavor.Imparts a red to deep brown color to beer, and very strong roasted flavor.Use 2-4% in Brown ales to add a nutty flavor, or 3-10% in Porters and Stouts for coffee flavor.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
24 g Challenger Cônes 7.5 % Ébullition 60 minutes 25.8 -
Variant of Northern Brewers heritageUsed for: Both aroma and bittering for ales and lagersAroma: Fruity in flavor, spicy aroma, blends wellSubstitutes: N/A
15 g Target Cônes 11.0 % Ébullition 60 minutes 23.7 -
Used for: English ales and lagersAroma: Robust aroma and flavorSubstitutes: East Kent Goldings

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
124.21 ml 1084 Irish Ale Wyeast Labs Liquide -
Dry diacetyl, fruity flavor characteristic of stouts. Full bodied, dry, clean flavor.

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 9.9 L d'eau à 73.2°C
  •  
    Palier Mash In à 66°C pendant 75 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 18.5 L d'eau à 75.6°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.4
pH : ________

Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Ébullition

Volume d'ébullition : 24.8 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.032
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 24 g de Challenger, 15 g de Target
  •  
    Minuteur 60 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.3 volumes

DI est. : 1.041
DF est. : 1.010
Alcool est. : 4.1 % alc./vol.
EBC : 78
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 49