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Recette Drapeau Rouge RauchBier

  • 2 février 2020
  • Style : Rauchbier
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Lager
  • Volume : 60.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 70 %
  • Efficacité de la brasserie : 69.5 %

Densité initiale
1.053
Densité finale
1.015
Couleur
44 EBC
Amertume
26 IBU
Ratio IBU/DI
0.49
Alcool
5.0 %
Coût total
-

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
10 kg Smoked Malt Grains - 17 EBC 66 % -
Malt that has been smoked over an open fire.Creates a distinctive "smoked" flavor and aroma.Used primarily for German Rauchbier but can also be added to Brown Ales and Porters.
2 kg Munich Malt - 20L Grains - 39 EBC 13.2 % -
Malty-sweet flavor characteristic and adds a orange to deep orange color to the beer.Does not contribute signficantly to body or head retention.Use for: Bock, Porter, Marzen, Oktoberfest beers
1 kg Melanoiden Malt Grains - 39 EBC 6.6 % -
Aromatic malt from Banberg, Germany. Promotes a full flavor and rounds off beer color. Promotes deep red color and malty flavor.
1 kg Vienna Malt Grains - 6 EBC 6.6 % -
Kiln dried malt darker than Pale Malt, but not as dark as Munich MaltImparts a golden to orange color to the beer.
750 g Caramel/Crystal Malt - 60L Grains - 118 EBC 5 % -
Adds body, color and improves head retention.Also called "Crystal" malt.
250 g Carafa II Weyermann Grains - 811 EBC 1.7 % -
Used to intensify aroma and color in dark, Munich beers and stouts.
150 g Carafa III Weyermann Grains - 1034 EBC 1 % -
Dark color and aroma - used in some German beers

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
50 g German Tradition Pellets 6.0 % Ébullition 60 minutes 13.5 -
Close descendant of Hallertauer Mittelfrueh bred for high yield.Used for: Lager, Pilsner, Bock, some WeizensAroma: Medium intense floral and herbal (grassy) tonesSubstitutes: Hallertau Mittelfruh, Liberty, HersbruckerStorage: Unknown5-7% AA / 4-5% Beta
50 g German Tradition Pellets 6.0 % Ébullition 30 minutes 10 -
Close descendant of Hallertauer Mittelfrueh bred for high yield.Used for: Lager, Pilsner, Bock, some WeizensAroma: Medium intense floral and herbal (grassy) tonesSubstitutes: Hallertau Mittelfruh, Liberty, HersbruckerStorage: Unknown5-7% AA / 4-5% Beta
50 g German Tradition Pellets 6.0 % Ébullition 5 minutes 2.5 -
Close descendant of Hallertauer Mittelfrueh bred for high yield.Used for: Lager, Pilsner, Bock, some WeizensAroma: Medium intense floral and herbal (grassy) tonesSubstitutes: Hallertau Mittelfruh, Liberty, HersbruckerStorage: Unknown5-7% AA / 4-5% Beta

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
35 ml WLP029 German Ale/Kolsch White Labs Liquide -
Great for light beers. Accentuates hop flavors. Slight sulfer flavor will fade with age and leave a clean, lager like ale.

Eau - Profil cible

Ca2+ Mg2+ Na+ SO42- Cl- HCO3-
114.0 9.0 0.0 26.0 45.0 292.0

Efficacité d'empâtage : 70%

Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg

pH : 5.4

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 37.9 L d'eau à 76.7°C
  •  
    Palier Mash In à 69°C pendant 60 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 49.7 L d'eau à 78.0°C

Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Volume d'ébullition : 74 L

Temps d'ébullition : 60 minutes

Densité avant ébullition : 1.043

  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 50 g de German Tradition
  •  
    Minuteur 30 minutes
  •  
    Ajouter les : 50 g de German Tradition
  •  
    Minuteur 25 minutes
  •  
    Ajouter les : 50 g de German Tradition
  •  
    Minuteur 5 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C

Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C

Carbonatation : 2.3 volumes

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