Recette CITRA IPA

  • 8 août 2020
  • Style : IPA Américaine
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 11.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 72 %
  • Efficacité de la brasserie : 72.4 %

Densité initiale
1.059
Densité finale
1.010
Couleur
15 EBC
Amertume
59 IBU
Ratio IBU/DI
1.01
Alcool
6.4 %
Coût total
-

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
2.3 kg Malt Pale Ale Bio Malterie du Château Grains - 8 EBC 79.3 % -
300 g Flocons de froment Grains - 3 EBC 10.3 % -
300 g Malt Munich Malterie du Château Grains - 25 EBC 10.3 % -

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
10 g Challenger Pellets 7.2 % Ébullition 60 minutes 17.3 -
25 g Citra Pellets 13.0 % Ébullition 10 minutes 25.7 -
20 g Citra Pellets 13.0 % Hors flamme 20 minutes 16.7 -
35 g Citra Pellets 13.0 % Houblonnage à cru 4 jours 0 -
Houblonnage à cru : 3.18 g/l

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
11 g M44 US West Coast Yeast Mangrove Jack's Sèche -
US West Coast Suitable for American Style Pale Ales, American Double IPAs, American Style Imperial Stouts and more. A top-fermenting ale strain suitable for American style ales. This yeast produces an exceptionally clean flavour, ideal for when you want the hop character to really punch through. Technical Characteristics YEAST CLASSIFICATION: Saccharomyces cerevisiae RECOMMENDED TEMPERATURE RANGE: 18 - 23°C (64 - 73°F) KILLER FACTOR: Sensitive PERFORMANCE CHARACTERISTICS: 5- high, 1- low ATTENUATION: 77 - 85% FLOCCULATION RATE: 4 COMPACTION: 3 VIABLE YEAST CELLS: >5 x 10 9 cells per gram DRY WEIGHT: 93 – 96% WILD YEAST: <1 per 10 6 cells TOTAL BACTERIA: <1 per 10 6 cells GMO STATUS: GMO Free Observable traits AROMA CHARACTERISTICS: A very neutral strain even when fermented in higher gravity worts and warmer temperatures. Tangy citrus and pine hop aromas will be enhanced, as well as toasted and dark malt aromas. FLAVOUR/MOUTHFEEL CHARACTERISTICS: Beers fermented with this strain will finish dry and crisp. This strain is at its best in hop prominent American style ales. Very light ales may turn out a bit stripped, thin or astringent if care is not taken with the mash temperature and avoiding over-extraction. Acidity is moderately high, boosting hop flavours and creating a clipped finish. HIGHER ALCOHOL BEERS: Remaining very neutral, this strain excels in strong ales with simple malt bills. Alcohol will be a dominant flavour and aroma constituent, and may be quite warming but not harsh.

Brew In A Bag (sans rinçage)

Efficacité d'empâtage : 72%

Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg

pH : 5.4

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    Concasser les grains
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    Palier Mash In à 66°C pendant 70 minutes
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    Palier enzymes à 76°C pendant 10 minutes
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    Filtrer

Cible ébullition : 13.5l
Rétention 0.9l/kg = 2l
Objectif empâtage + rinçage 16l : empatage 10l rinçage 6l

Empâtage : 10l BIAB + rinçage 6l

Volume d'ébullition : 14.3 L

Temps d'ébullition : 60 minutes

Densité avant ébullition : 1.045

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    Porter le moût à ébullition
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    Ajouter les : 10 g de Challenger
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    Minuteur 50 minutes
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    Ajouter les : 25 g de Citra
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    Minuteur 10 minutes
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    Éteindre la source de chaleur
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    Ajouter les : 20 g de Citra
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    Minuteur 20 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 21 jours à environ 19.0°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.0°C

Carbonatation : 2.3 volumes

6g sucre par litre
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