Recette E - Experimental : ChocoPetrol

  • 10 décembre 2020
  • Style : Imperial Stout
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 5.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 65 %
  • Efficacité de la brasserie : 59.4 %

Densité initiale
1.093
Densité finale
1.024
Couleur
90 EBC
Amertume
89 IBU
Ratio IBU/DI
0.96
Alcool
9.1 %
Coût total
-

Attention à l'inertie de T° lors de l'empatage lié à la petite quantité
Eau de mash : 8.5L
Eau de rincage : 1L
Il faudrait rajouter au moins : 1.5/2L
73° avant mise des céréales : trop haut (réduire de2/3°C)
Pied de cuve + encemencement
70 minutes empatage + mash out 10minutes

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
2.2 kg Pale Malt (2 Row) Bel Grains - 5 EBC 84.6 % -
Base malt for all beer stylesHigher potential yield than US, English equivalent pale ale malts
100 g Carafa II Weyermann Grains - 811 EBC 3.8 % -
Used to intensify aroma and color in dark, Munich beers and stouts.
100 g Caramunich Malt Grains - 110 EBC 3.8 % -
Caramel, copper colored malt. Used in Belgian ales and German bocks.
100 g Chocolate Malt Grains - 689 EBC 3.8 % -
Dark malt that gives a rich red or brown color and nutty flavor.Use for: Brown ales, porters, some stoutsMaintains some malty flavor, not as dark as roasted malt.
100 g Oats, Flaked Grains - 1 EBC 3.8 % -
Adds body, mouth feel and head retention to the beerUsed in oatmeal stouts and portersAdds substantial protein haze to light beersProtein rest recommended unless flakes are pregelatinized

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
16 g Chinook Pellets 11.9 % Ébullition 80 minutes 89.4 -
Strong versatile bittering hopUsed for: Ales, porters, stoutsAroma: Heavy and spicy aromaSubstitutes: Galena, Eroica, Nugget, BullionExamples: Sierra Nevada Stout, Sierra Nevada Celebration Ale

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
7.143 g Cacao Ébullition 12 minutes -
3 g Irish Moss Ébullition 10 minutes -
Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity.

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
50 ml US-05 Safale American DCL/Fermentis Sèche -
American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.

Efficacité d'empâtage : 65%

Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg

pH : 5.2

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 6.5 L d'eau à 75.5°C
  •  
    Palier Saccharification à 68°C pendant 60 minutes
  •  
    Palier Mash Out à 75°C pendant 10 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 3 L d'eau à 75.6°C

Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a full body beer profile.

Volume d'ébullition : 7.2 L

Temps d'ébullition : 60 minutes

Densité avant ébullition : 1.071

  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 16 g de Chinook
  •  
    Minuteur 68 minutes
  •  
    Ajouter les : 7.143 g de Cacao
  •  
    Minuteur 2 minutes
  •  
    Ajouter les : 3 g de Irish Moss
  •  
    Minuteur 10 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C

Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C

Carbonatation : 2.3 volumes

  • 0
  • 0 dégustation
  • 0 commentaire

Dégustations

0 dégustation

Discussions à propos de la recette

0 commentaire

Se connecter ou s'inscrire pour écrire un commentaire.