Recette J - Agent J

  • 10 décembre 2020
  • Style : Stout Américaine
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 17.5 L
  • Efficacité d'empâtage : 56 %
  • Efficacité de la brasserie : 54.5 %

Densité initiale
1.068
Densité finale
1.016
Couleur
70 EBC
Amertume
87 IBU
Ratio IBU/DI
1.28
Alcool
6.8 %
Coût total
-

Attention à l'inertie de T° lors de l'empatage lié à la petite quantité
Eau de mash : 8.5L
Eau de rincage : 1L
Il faudrait rajouter au moins : 1.5/2L
73° avant mise des céréales : trop haut (réduire de2/3°C)
Pied de cuve + encemencement
70 minutes empatage + mash out 10minutes

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
6 kg Pale Malt (2 Row) Bel Grains - 5 EBC 83.3 % -
Base malt for all beer stylesHigher potential yield than US, English equivalent pale ale malts
250 g Chocolate Wheat Malt Weyermann Grains - 788 EBC 3.5 % -
Intensifies aroma and color in top-fermented beers such as dark wheat beers.
250 g Oats, Flaked Grains - 1 EBC 3.5 % -
Adds body, mouth feel and head retention to the beerUsed in oatmeal stouts and portersAdds substantial protein haze to light beersProtein rest recommended unless flakes are pregelatinized
200 g Carafa II Weyermann Grains - 811 EBC 2.8 % -
Used to intensify aroma and color in dark, Munich beers and stouts.
200 g Caramunich Malt Grains - 110 EBC 2.8 % -
Caramel, copper colored malt. Used in Belgian ales and German bocks.
200 g Melanoiden Malt Grains - 39 EBC 2.8 % -
Aromatic malt from Banberg, Germany. Promotes a full flavor and rounds off beer color. Promotes deep red color and malty flavor.
100 g Caraamber Grains - 59 EBC 1.4 % -
Adds body, color and improves head retention.Also called "Crystal" malt.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
35 g Herkules Pellets 15.3 % Ébullition 80 minutes 84.5 -
10 g Mt. Hood Pellets 5.5 % Ébullition 10 minutes 2.5 -
Used for: European Lagers, finishingAroma: Mild with a clean aroma, neutral flavor. Somewhat pungent.Substitutes: Hallertauer, Liberty, Crystal
15 g Mt. Hood Pellets 5.5 % Ébullition 0 minutes 0 -
Used for: European Lagers, finishingAroma: Mild with a clean aroma, neutral flavor. Somewhat pungent.Substitutes: Hallertauer, Liberty, Crystal

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
30 g Cacao Ébullition 12 minutes -
8 g Irish Moss Ébullition 10 minutes -
Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity.

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
50 ml US-05 Safale American DCL/Fermentis Sèche -
American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.

Efficacité d'empâtage : 56%

Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg

pH : 5.2

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    Concasser les grains
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    Faire chauffer 18 L d'eau à 74.4°C
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    Palier Saccharification à 67°C pendant 60 minutes
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    Palier Mash Out à 75°C pendant 10 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 14.1 L d'eau à 18.0°C

Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a full body beer profile.

Volume d'ébullition : 25.6 L

Temps d'ébullition : 80 minutes

Densité avant ébullition : 1.048

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    Porter le moût à ébullition
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    Ajouter les : 35 g de Herkules
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    Minuteur 68 minutes
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    Ajouter les : 30 g de Cacao
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    Minuteur 2 minutes
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    Ajouter les : 10 g de Mt. Hood, 8 g de Irish Moss
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    Minuteur 10 minutes
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    Ajouter les : 15 g de Mt. Hood
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    Minuteur 0 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C

Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C

Carbonatation : 2.3 volumes

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