Recette M - Santa Claus is late

  • 10 décembre 2020
  • Style : Stout Américaine
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 18.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 63 %
  • Efficacité de la brasserie : 61.4 %

Densité initiale
1.069
Densité finale
1.020
Couleur
71 EBC
Amertume
70 IBU
Ratio IBU/DI
1.01
Alcool
6.4 %
Coût total
-

Début de chauffe 17h40
Mis à 75°C => ok
Sac mis à 18h20 : ok
Temperature empatage à 67.5C
Debut mashout à 20h10
Fin mashout à 20h20
un litre de trop => reduire kettle à 26l

OG : 1071
Volume calculé :18l
FG :
Volume calculé :

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
5.5 kg Pale Malt (2 Row) Bel Grains - 5 EBC 82.1 % -
Base malt for all beer stylesHigher potential yield than US, English equivalent pale ale malts
400 g Barley, Flaked Grains - 3 EBC 6 % -
Adds significant body to Porters and Stouts. High haze producing protein prevents use in light beers.
400 g Caraaroma Wyermann Grains - 256 EBC 6 % -
Very dark crystal malt - similar to a crystal 120 or Caramunich 120 malt. Adds strong caramel flavor, red color, and malty aroma.
400 g Chocolate Wheat Malt Weyermann Grains - 788 EBC 6 % -
Intensifies aroma and color in top-fermented beers such as dark wheat beers.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
30 g Herkules Pellets 15.3 % Ébullition 80 minutes 70 -

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
35 g Cacao Ébullition 12 minutes -
8 g Irish Moss Ébullition 10 minutes -
Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity.
14 g Orange Peel, Sweet Ébullition 5 minutes -
Adds a Conitreau or Grand Marnier flavor to your beer. Used primarily in Belgian Strong Ale and Holiday Ales to add a sweet orange flavor and aroma.

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
24 ml S-33 SafBrew Ale DCL/Fermentis Sèche -
General purpose ale yeast, widely used. Very consistent, clean finish. High attenuation and good flavor profile.
24 ml T-58 SafBrew Specialty Ale DCL/Fermentis Sèche -
Estery, somewhat spicy ale yeast. Solid yeast formation at end of fermentation. Widely used for bottle and cask conditioning.

Efficacité d'empâtage : 63%

Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg

pH : 5.2

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 16.8 L d'eau à 75.5°C
  •  
    Palier Saccharification à 68°C pendant 80 minutes
  •  
    Palier Mash Out à 75°C pendant 10 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 15.5 L d'eau à 90.0°C

Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a full body beer profile.

Volume d'ébullition : 26.3 L

Temps d'ébullition : 80 minutes

Densité avant ébullition : 1.048

  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 30 g de Herkules
  •  
    Minuteur 68 minutes
  •  
    Ajouter les : 35 g de Cacao
  •  
    Minuteur 2 minutes
  •  
    Ajouter les : 8 g de Irish Moss
  •  
    Minuteur 5 minutes
  •  
    Ajouter les : 14 g de Orange Peel, Sweet
  •  
    Minuteur 5 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 4 jours à environ 22.0°C

Secondaire : 21 jours à environ 22.0°C

Garde en bouteille : 15 jours à environ 22.0°C

Carbonatation : 2.3 volumes

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