Recette Sour IPA en wort souring

  • 27 juin 2021
  • Style : Bière Spéciale aux Fruits
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Mixte
  • Volume : 38.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 72 %
  • Efficacité de la brasserie : 73.5 %

Densité initiale
1.075
Densité finale
1.022
Couleur
5 EBC
Amertume
5 IBU
Ratio IBU/DI
0.07
Alcool
7.0 %
Coût total
-

V empatage = 45L
V rinçage = 15L
V ébu = 45L
V f = 38L

Mash the grains at 155°F (68°C) for 45 minutes. Mash out 10min à 75°.
Boil for 60 minutes. For the lactose, remove the kettle from the heat, stir in the lactose, return the kettle to the heat, and bring it back to a boil for the remaining 10 minutes.
1rst Whirlpool : Pre-acidify the wort to a pH of 4.5, then chill the wort to 95°F (35°C) and pitch the Lactobacillus blend.
Descendre doucement vers 75°F (24°C). After a pH of 3.2–3.3 is obtained, reheat the wort to 180°F (82°C).
2nd Whirlpool: follow the hopping et cassia schedule for the second whirlpool. After the whirlpool, rest for 15 minutes, then chill the wort to slightly below fermentation temperature, about 66°F (19°C). Aerate the wort and pitch the British Ale yeast.
Hold fermentation at 68°F (20°C) for 24 hours once signs of fermentation are visible. Allow the temperature to rise to 70°F (21°C) during the remainder of fermentation, following the dry-hop schedule. After adding the vanilla and blackberries, allow the berries to ferment out at 70°F (21°C).

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
7.83 kg Pale Ale, Golden Promise®™ (Simpsons) Simpsons Grains Empâtage 2 EBC 60.6 % -
1.27 kg Oats, Malted Grains Empâtage 1 EBC 9.8 % -
1.27 kg Lactose Sucre Ébullition - 10 minutes 0 EBC 9.8 % -
Retirez la bouilloire du feu, incorporez le lactose, remettez la bouilloire sur le feu et portez à nouveau à ébullition pendant les 10 minutes restantes.
1.18 kg Oats, Flaked Grains Empâtage 1 EBC 9.1 % -
1.18 kg Wheat, Unmalted (Rahr) Rahr Grains Empâtage 1 EBC 9.1 % -
190 g Acidulated (Weyermann) Weyermann Grains Empâtage 1 EBC 1.5 % -

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
74 g Citra Pellets 12.2 % Hors flamme 5 minutes / 82°C 2.5 -
2e Whirlpool
74 g El Dorado Pellets 15.0 % Hors flamme 5 minutes / 82°C 3.1 -
2e Whirlpool
154 g Citra Pellets 12.2 % Houblonnage à cru 5 jours 0 -
154 g El Dorado Pellets 15.0 % Houblonnage à cru 5 jours 0 -
Houblonnage à cru : 8.11 g/l

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
15 ml Acide lactique Empâtage 30 minutes -
Eau rinçage
9 ml Acide lactique Empâtage 30 minutes -
eau empatage
22.77 g Chinese Cassia Bark (cannelle) Ébullition 5 minutes -
2e Whirlpool avec citra et el dorado. Hors Flamme à 82°C.
39.84 g Chinese Cassia Bark (cannelle) Secondaire 5 jours -
14.23 g Vanilla Beans Secondaire 5 jours -
2 beans pour 40L
8.2 kg Blackberry (mûre) Secondaire 5 jours -

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
100 ml OYL-605 Lactobacillus Blend Omega Liquide -
1rst Whirlpool : Pre-acidify the wort to a pH of 4.5, then chill the wort to 95°F (35°C) and pitch. Descendre doucement vers 75°F (24°C). After a pH of 3.2–3.3 is obtained, reheat the wort to 180°F (82°C).
200 ml OYL-010 British Ale IV Omega Liquide -
1 pk pour 20. Pitch à 19 après le 2nd Whirlpool

Efficacité d'empâtage : 72%

Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg

pH : 4.5

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Palier Mash In à 68°C pendant 45 minutes
  •  
    Palier Mash Out à 75°C pendant 10 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 26.4 L d'eau à 76.0°C

Attention PH de 4,5

Volume d'ébullition : 45 L

Temps d'ébullition : 60 minutes

Densité avant ébullition : 1.056

  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Minuteur 50 minutes
  •  
    Ajouter les : 1.27 kg de Lactose
  •  
    Minuteur 5 minutes
  •  
    Ajouter les : 22.77 g de Chinese Cassia Bark (cannelle)
  •  
    Minuteur 5 minutes
  •  
    Éteindre la source de chaleur
  •  
    Ajouter les : 74 g de Citra, 74 g de El Dorado
  •  
    Minuteur 5 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 5 jours à environ 20.0°C

Secondaire : 5 jours à environ 21.0°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C

Carbonatation : 2.3 volumes

- 1rst Whirlpool : Pre-acidify the wort to a pH of 4.5, then chill the wort to 95°F (35°C) and pitch the Lactobacillus blend.
Descendre doucement vers 75°F (24°C). After a pH of 3.2–3.3 is obtained, reheat the wort to 180°F (82°C).
- 2nd Whirlpool: follow the hopping et cassia schedule for the second whirlpool. After the whirlpool, rest for 15 minutes, then chill the wort to slightly below fermentation temperature, about 66°F (19°C). Aerate the wort and pitch the British Ale yeast.
- Hold fermentation at 68°F (20°C) for 24 hours once signs of fermentation are visible. Allow the temperature to rise to 70°F (21°C) during the remainder of fermentation, following the dry-hop schedule. After adding the vanilla and blackberries, allow the berries to ferment out at 70°F (21°C).
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