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Atelier et club de brassage à Montpellier

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Recette Saison Atelier

  • 2 mars 2020
  • Style : Saison
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 24.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 75 %
  • Efficacité de la brasserie : 74 %

Densité initiale
1.047
Densité finale
1.002
Couleur
6 EBC
Amertume
25 IBU
Ratio IBU/DI
0.53
Alcool
5.9 %
Coût total
-

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
4 kg Pilsner (2 Row) Ger Weyermann Grains Empâtage 3 EBC 80 % -
German base for Pilsners and Bohemian Lagers
500 g Rye Malt Grains Empâtage 9 EBC 10 % -
Adds a dry, crisp character to the beer. Yields a deep red color, and a distinctive rye flavorMust limit to 10-15% fo the mash as it tends to produce "stuck" mashes.
500 g Wheat Malt, Ger Weyermann Grains Empâtage 3 EBC 10 % -
Malted wheat base for use in all wheat styles

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
10 g Magnum Pellets 12.0 % Ébullition 60 minutes 14.3 -
High-alpha hop with clean, neutral bitterness. Can be used in almost any recipe.Used for: Ale, Lager, Stout, hefeweizen, IPA, BitterAroma: No distinctive aroma characteristicsSubstitutions: German Magnum, CTZ, NuggetStorage: Excellent/Very good (80%-85% AA after 6 months at 20 C)10-14% AA / 4.5-7% Beta
25 g East Kent Goldings (EKG) Pellets 5.0 % Hors flamme 10 minutes / 95°C 3.5 -
Also known as Canterbury Hops by some, although others will dispute this fact. East Kent Goldings gracefully defines the English Pale Ales and Ales produced by the region, it is quintessentially English.Used for: English Ale, Porter, Scottish and Irish Ale, Stout, Strong Ale, ESB, Saison, Barleywine.Aroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavorSubstitutes: First Gold, Fuggles, other Golding varieties, Progress, Target, and Whitbread GoldingStorage: Good/Fair 965-80% AA after 6 months at 20 C)4-7% AA / 1.9-2.8% Beta
25 g Hallertau Blanc Pellets 10.5 % Hors flamme 10 minutes / 95°C 7.3 -

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
4 ml Acide lactique Empâtage 10 minutes -

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
1 paquets - Belle Saison Lallemand/Danstar Sèche -

Efficacité d'empâtage : 75%

Ratio eau/grain de départ : 3.2 L/kg

pH : 5.2

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 16 L d'eau à 71.6°C
  •  
    Palier Mash In à 66°C pendant 60 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 19.6 L d'eau à 75.6°C

Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Volume d'ébullition : 31.1 L

Temps d'ébullition : 60 minutes

Densité avant ébullition : 1.037

  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 10 g de Magnum
  •  
    Minuteur 60 minutes
  •  
    Éteindre la source de chaleur
  •  
    Ajouter les : 25 g de East Kent Goldings (EKG), 25 g de Hallertau Blanc
  •  
    Minuteur 10 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C

Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C

Carbonatation : 2.3 volumes

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