Charente brassams

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Recette mosaic Cascade Simcoe APA init01

  • 27 mars 2021
  • Style : Pale Ale Américaine
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 23.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 72 %
  • Efficacité de la brasserie : 68.4 %

Densité initiale
1.059
Densité finale
1.013
Couleur
17 EBC
Amertume
39 IBU
Ratio IBU/DI
0.66
Alcool
6.0 %
Coût total
-

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
4.5 kg PALE ALE Malt première moisson Grains Empâtage 8 EBC 70.3 % -
1.3 kg (fr) CHÂTEAU MUNICH Malterie du Château® Grains Empâtage 24 EBC 20.3 % -
25 EBC (Convention Européenne du Brassage)ParamètreMalt belge spécial de type Munich. Touraillé jusqu’à 100 - 105°C.CaractéristiquesUn malt riche et doré. Intensifie légèrement la coloration vers une belle couleur orange-doré. Donne à certaines bières un arôme prononcé de grains et de malt, sans nuire à la stabilité de la mousse et au corps. En petites quantités, en combinaison avec le malt Château Pilsen 2RP, ce malt est utilisé dans la production des bières claires pour affiner la flaveur de malt et obtenir une couleur plus riche. Renforce le goût des bières de caractère.UsageBières Pale Ale, ambrées, brunes, fortes et foncées, Bocks. Mélange recommandé : jusqu’à 60%.Humidité % 4,5Extrait (sec) % 80,0Différence fine-grosse % 1,5 2,5Coloration du moût EBC (°L) 21,0 (8,4) 28,0 (11,1)Protéines totales (malt sec) % 11,5Aspect du moût clair
600 g Oats, Flaked Grains Empâtage 1 EBC 9.4 % -
Adds body, mouth feel and head retention to the beerUsed in oatmeal stouts and portersAdds substantial protein haze to light beersProtein rest recommended unless flakes are pregelatinized

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
15 g Cascade Pellets 8.3 % Ébullition 60 minutes 13.9 -
A hops with Northern Brewers HeritageUsed for: American ales and lagersAroma: Strong spicy, floral, grapefruit characterSubstitutes: CentennialExamples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
20 g Mosaic (HBC 369) Pellets 13.3 % Ébullition 10 minutes 10 -
Available in quantity for the first time after 2012 harvest. Still known to many as HBC 369. A daughter of Simcoe crossed with a Nugget derived male. An excellent aroma variety.Used for: Ales, IPA, Experimental AlesAroma: Rich in mango, lemon, citrus, pine, and notably, blueberry.Substitutes: UnknownStorage: Good (25% AA after 6 months at 20 C)11-13.5% AA / 3.2-3.9% Beta
40 g Cascade Pellets 8.3 % Hors flamme 10 minutes / 90°C 5.9 -
A hops with Northern Brewers HeritageUsed for: American ales and lagersAroma: Strong spicy, floral, grapefruit characterSubstitutes: CentennialExamples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
40 g Mosaic (HBC 369) Pellets 13.3 % Hors flamme 10 minutes / 90°C 9.4 -
Available in quantity for the first time after 2012 harvest. Still known to many as HBC 369. A daughter of Simcoe crossed with a Nugget derived male. An excellent aroma variety.Used for: Ales, IPA, Experimental AlesAroma: Rich in mango, lemon, citrus, pine, and notably, blueberry.Substitutes: UnknownStorage: Good (25% AA after 6 months at 20 C)11-13.5% AA / 3.2-3.9% Beta
40 g Mosaic (HBC 369) Pellets 13.3 % Houblonnage à cru 5 jours 0 -
Available in quantity for the first time after 2012 harvest. Still known to many as HBC 369. A daughter of Simcoe crossed with a Nugget derived male. An excellent aroma variety.Used for: Ales, IPA, Experimental AlesAroma: Rich in mango, lemon, citrus, pine, and notably, blueberry.Substitutes: UnknownStorage: Good (25% AA after 6 months at 20 C)11-13.5% AA / 3.2-3.9% Beta
30 g Cascade Pellets 8.3 % Houblonnage à cru 5 jours 0 -
A hops with Northern Brewers HeritageUsed for: American ales and lagersAroma: Strong spicy, floral, grapefruit characterSubstitutes: CentennialExamples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
30 g Simcoe Pellets 14.5 % Houblonnage à cru 5 jours 0 -
High alpha bittering hops with good aroma characteristics.Used for: IPAsAroma: Citrus and pine-like aromaSubstitutes: N/A
Houblonnage à cru : 4.35 g/l

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
8.364 ml Lactic Acid Empâtage 60 minutes -
Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.
6.273 ml Epsom Salt (MgSO4) Empâtage 60 minutes -
Water agent used to modify water profile. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.
1.045 ml Calcium Chloride Empâtage 60 minutes -
Alters water profile and pH of mash. Use the BeerSmith Water Profile tool to determine amount to add.
5.227 ml Lactic Acid Ébullition 60 minutes -
Used to lower the pH of the mash without altering the water profile. Lower pH mashes generally improves head retention, increases extraction rate.

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
11 g US-05 Safale American DCL/Fermentis Sèche -
American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.

Efficacité d'empâtage : 72%

Ratio eau/grain de départ : 3.0 L/kg

pH : 5.4

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 22.7 L d'eau à 72.0°C
  •  
    Palier Mash In à 66°C pendant 60 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 10.9 L d'eau à 75.6°C

Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Volume d'ébullition : 27.8 L

Temps d'ébullition : 60 minutes

Densité avant ébullition : 1.051

  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 15 g de Cascade, 5.227 ml de Lactic Acid
  •  
    Minuteur 50 minutes
  •  
    Ajouter les : 20 g de Mosaic (HBC 369)
  •  
    Minuteur 10 minutes
  •  
    Éteindre la source de chaleur
  •  
    Ajouter les : 40 g de Cascade, 40 g de Mosaic (HBC 369)
  •  
    Minuteur 10 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 14 jours à environ 19.4°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C

Carbonatation : 2.5 volumes

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