Brasserie Pico Rana

Brasserie Pico Rana

@brasserie.pico.rana

Brasseur amateur passé professionnel basé près de Lyon, j'ai commencé l'aventure en 2018 avec des boxes toutes prêtes et je suis passé en tout grain début 2020.

www.instagram.com/vals_brewery

4

Recettes

1

Abonnés

Recette Clone Tripel Karmeliet

  • 20 juin 2021
  • Style : Belge Triple (Tripel)
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 10.9 L
  • Efficacité d'empâtage : 70 %
  • Efficacité de la brasserie : 69.5 %

Densité initiale
1.075
Densité finale
1.002
Couleur
6 EBC
Amertume
39 IBU
Ratio IBU/DI
0.52
Alcool
9.6 %
Coût total
-

Ayant un passif certain avec la Tripel Karmeliet, j'ai tenté l'expérience de reproduire cette bière blonde assez forte et florale.

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
2.5 kg Briess - Pilsen Malt Viking malt Grains Empâtage 2 EBC 65.5 % -
DP 140. Lightest colored base malt available. Produces very light colored, clean, crisp wort.Use as 2-Row base malt for all beer styles. Excellent choice for lagers. Allows the full flavor of specialty malts to shine through.
360 g Briess - Wheat Malt, White Grains Empâtage 1 EBC 9.4 % -
DP 160. Use as part or all of base malt in wheat beers. Improves head and foam retention in any beer style.
300 g Candi Sugar, Clear Sucre Empâtage 0 EBC 7.9 % -
275 g Oats, Flaked Grains Empâtage 1 EBC 7.2 % -
Oats will improve mouth feel and add a creamy head. Commonly used in Oatmeal Stout.
250 g Wheat, Flaked Grains Empâtage 2 EBC 6.6 % -
Flaked wheat is not malted, therefore requires extra effort to extract it's potential sugar content, which will be lower than malted wheat. Flaked wheat is traditional in Belgian witbier and lambics, it contains more starch and higher levels of protein than malted wheat. It adds more mouthfeel than malted wheat and has a different taste, which is noticeable when used in larger quantities. If the grain bill consists of more than 25% flaked wheat you should consider a cereal mash, or precooking the wheat in order to gelatinize it so you can extract more sugars out of it. The addion of 6-row can aid conversion since the barley contains a higher percentage of enzymes than 2-row.
130 g Munich Malt Grains Empâtage 7 EBC 3.4 % -
Although kilned, Munich still retains sufficient enzymes for 100% of the grain bill, or it can be used at a percentage of the total malt content for its full, malty flavor and aroma.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
25 g Cascade Pellets 6.0 % Ébullition 60 minutes 33.3 -
Pleasant, floral, spicy, and citrus-like.
14 g Styrian Goldings Pellets 3.8 % Ébullition 10 minutes 3.7 -
Delicate, slightly spicy, soft and floral. Actually a derivative of Fuggles, not Goldings.
5 g Cascade Pellets 6.0 % Ébullition 10 minutes 2.1 -
Pleasant, floral, spicy, and citrus-like.

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
15 g Sweet Orange Peel Ébullition 15 minutes -
5 g Coriander Seeds Ébullition 15 minutes -
Coriander seeds are the dried fruits of the plant we know as cilantro. Their flavour is mild and light. Dry roasting coriander enhances its flavour dramatically.

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
5 g Belgian Tripel M31 Sèche -

Brew In A Bag (sans rinçage)

Efficacité d'empâtage : 70%

Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg

pH : 7.0

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 8.8 L d'eau à 70.9°C
  •  
    Palier Saccharification à 64°C pendant 60 minutes
  •  
    Filtrer

Volume d'ébullition : 14.8 L

Temps d'ébullition : 60 minutes

Densité avant ébullition : 1.058

  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 25 g de Cascade
  •  
    Minuteur 45 minutes
  •  
    Ajouter les : 15 g de Sweet Orange Peel, 5 g de Coriander Seeds
  •  
    Minuteur 5 minutes
  •  
    Ajouter les : 14 g de Styrian Goldings, 5 g de Cascade
  •  
    Minuteur 10 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 2 jours à environ 22.0°C

Secondaire : 21 jours

Garde en bouteille : 21 jours à environ 20.0°C

Carbonatation : 2.7 volumes

  • 0
  • 1 dégustation
  • 0 commentaire

Dégustations

1 dégustation

Avis du brasseur

Bonne
Le résultat est très proche de l'originale même si l'on tire beaucoup plus sur l'amertume et sur le houblon de manière générale. A refaire en baissant un peu la qté de houblon introduit en amérisant. La carbonatation pourrait être également moins forte pour se rapprocher de la référence.

Discussions à propos de la recette

0 commentaire

Se connecter ou s'inscrire pour écrire un commentaire.