Recette Guinness Extra Stout

  • 20 septembre 2021
  • Style : Stout Irlandaise
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 19.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 70 %
  • Efficacité de la brasserie : 68 %

Densité initiale
1.041
Densité finale
1.010
Couleur
78 EBC
Amertume
49 IBU
Ratio IBU/DI
1.21
Alcool
4.1 %
Coût total
-

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
3.16 kg Pale Malt (2 Row) UK Grains Empâtage 5 EBC 79.8 % -
Base malt for all English beer stylesLower diastatic power than American 2 Row Pale Malt
400 g Barley, Flaked Grains Empâtage 3 EBC 10.1 % -
Adds significant body to Porters and Stouts. High haze producing protein prevents use in light beers.
400 g Roasted Barley Grains Empâtage 1300 EBC 10.1 % -
Roasted at high temperature to create a burnt, grainy, coffee like flavor.Imparts a red to deep brown color to beer, and very strong roasted flavor.Use 2-4% in Brown ales to add a nutty flavor, or 3-10% in Porters and Stouts for coffee flavor.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
24 g Challenger Cônes 7.5 % Ébullition 60 minutes 25.8 -
Variant of Northern Brewers heritageUsed for: Both aroma and bittering for ales and lagersAroma: Fruity in flavor, spicy aroma, blends wellSubstitutes: N/A
15 g Target Cônes 11.0 % Ébullition 60 minutes 23.7 -
Used for: English ales and lagersAroma: Robust aroma and flavorSubstitutes: East Kent Goldings

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
124.21 ml 1084 Irish Ale Wyeast Labs Liquide -
Dry diacetyl, fruity flavor characteristic of stouts. Full bodied, dry, clean flavor.

Efficacité d'empâtage : 70%

Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg

pH : 5.4

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    Concasser les grains
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    Faire chauffer 9.9 L d'eau à 73.2°C
  •  
    Palier Mash In à 66°C pendant 75 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 18.5 L d'eau à 75.6°C

Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Volume d'ébullition : 24.8 L

Temps d'ébullition : 60 minutes

Densité avant ébullition : 1.032

  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 24 g de Challenger, 15 g de Target
  •  
    Minuteur 60 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C

Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C

Carbonatation : 2.3 volumes

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