Charente brassams
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Boutique dédiée aux brasseurs amateurs, je mets en ligne les recettes utilisées principalement lors des initiations de brassage proposées par la boutique.
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Recette bière blanche type
- 14 janvier 2022
Céréales et sucres
Quantité | Nom | Malterie | Forme | Addition | Couleur | Proportions | Coût total |
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3 kg | Pils | Malterie de L'ouest | Grains | Empâtage | 1 EBC | 55.6 % | - |
2.4 kg | Wheat, Flaked | Grains | Empâtage | 1 EBC | 44.4 % | - | |
Flaked wheat adds to increased body and foam retentionUsed in place of raw or torrified wheat for faster conversion and better yield.May be used in small amounts to improve head retention and bodyExamples: Belgian White beer, Wit |
Houblons
Quantité | Nom | Forme | Alpha | Addition | Temps | IBU | Coût total |
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14 g | Aramis | Pellets | 8.1 % | Ébullition | 60 minutes | 13.6 | - |
Very fine spice and herbal notes with subtle citrus characteristics. Closely resembling Strisselspalt, but with higher oil and alpha content.Used for: Belgian-style AlesSubstitutions: Willamette, Challenger, AhtanumStorage: Unknown | |||||||
50 g | Aramis | Pellets | 8.1 % | Ébullition | 5 minutes | 9 | - |
Very fine spice and herbal notes with subtle citrus characteristics. Closely resembling Strisselspalt, but with higher oil and alpha content.Used for: Belgian-style AlesSubstitutions: Willamette, Challenger, AhtanumStorage: Unknown |
Divers
Quantité | Nom | Addition | Temps | Coût total |
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20 g | Écorce d'orange amère | Ébullition | 15 minutes | - |
Levures
Quantité | Nom | Laboratoire | Forme | Coût total |
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10 g | M21 Belgian Wit | Mangrove Jack's | Sèche | - |
AROMA CHARACTERISTICS:Belgian Wit yeast presents a very light spice with a hint of bubble-gum character, thisyeast works exceptionally well with botanics.FLAVOR/MOUTHFEEL CHARACTERISTICS:This yeast has a slightly suppressed Belgian character presenting as phenolic and dry,fruity and very complex character. The mouthfeel is smooth, light, dry and crisp.HIGHER ALCOHOL BEERS:With a medium attenuation this strain will struggle with extremely high alcohol beersand may become stressed. |
Efficacité d'empâtage : 72%
Ratio eau/grain de départ : 3.5 L/kg
pH : 5.4
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Concasser les grains
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Faire chauffer 22.4 L d'eau à 72.3°C
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Palier Mash In à 67°C pendant 60 minutes
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Filtrer et rincer les drêches avec 10.3 L d'eau à 75.6°C
Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).
Volume d'ébullition : 27.8 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.042
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Porter le moût à ébullition
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Ajouter les : 14 g de Aramis
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Minuteur 45 minutes
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Ajouter les : 20 g de Écorce d'orange amère
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Minuteur 10 minutes
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Ajouter les : 50 g de Aramis
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Minuteur 5 minutes
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Faire refroidir le moût
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